Nalewka z truskawek. Wypróbuj prosty przepis na truskawkową nalewkę
2024-06-03
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z truskawek to zamknięty w butelce aromat świeżych owoców, który ożywi długie, zimowe wieczory. Truskawkowa nalewka nie tylko przywodzi na myśl letnie owoce swoim zapachem i smakiem, ale również korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i układ krążenia.
Ważne, by szypułki z truskawek usuwać już po ich umyciu, w przeciwnym razie do środka owoców dostanie się woda, która szybko pozbawi je aromatu.
Idealne na nalewkę z truskawek są późne owoce, często niewielkie, ale obłędnie słodkie i aromatyczne. Dlatego z przygotowaniem nalewki truskawkowej warto poczekać na koniec sezonu truskawkowego.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki opłucz, a następnie usuń szypułki, wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem.
- Odstaw na 24 godziny, aż puszczą sok, a następnie zalej je wódką i dodaj listki mięty.
- Odstaw w jasne, nasłonecznione miejsce, co kilka dni potrząsaj naczyniem.
- Po miesiącu przefiltruj, zlej do wyparzonych butelek, zakręć i odstaw na pół roku w ciemne miejsce.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?