Nalewka z truskawek. Wypróbuj prosty przepis na truskawkową nalewkę

Nalewka z truskawek. Prosty przepis na truskawkową nalewkę
Autor: Shutterstock Nalewka z truskawek. Prosty przepis na truskawkową nalewkę
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z truskawek to zamknięty w butelce aromat świeżych owoców, który ożywi długie, zimowe wieczory. Truskawkowa nalewka nie tylko przywodzi na myśl letnie owoce swoim zapachem i smakiem, ale również korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i układ krążenia.

Ważne, by szypułki z truskawek usuwać już po ich umyciu, w przeciwnym razie do środka owoców dostanie się woda, która szybko pozbawi je aromatu.
Idealne na nalewkę z truskawek są późne owoce, często niewielkie, ale obłędnie słodkie i aromatyczne. Dlatego z przygotowaniem nalewki truskawkowej warto poczekać na koniec sezonu truskawkowego.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram świeżych truskawek
  • 4 szklanki wódki
  • 2 szklanki cukru
  • pęczek świeżej mięty
  •  Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki opłucz, a następnie usuń szypułki, wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem.
  • Odstaw na 24 godziny, aż puszczą sok, a następnie zalej je wódką i dodaj listki mięty.
  • Odstaw w jasne, nasłonecznione miejsce, co kilka dni potrząsaj naczyniem.
  • Po miesiącu przefiltruj, zlej do wyparzonych butelek, zakręć i odstaw na pół roku w ciemne miejsce.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej