Nalewka z suszonej żurawiny - esencjonalny trunek na chłodne wieczory

Nalewka z suszonej żurawiny - esencjonalny trunek na chłodne wieczory
Autor: Shutterstock Kieliszki z nalewką na stole przykrytym czerowym obrusem.
łatwy
15 min
10

Nalewka z suszonej żurawiny jest bardzo esencjonalna, wyrazista i po prostu pyszna. Kwaskowe suszone owoce oddają do alkoholu, to co w nich najlepsze, dzięki czemu nalewka ma nie tylko wspaniały smak i cudny zapach, ale także piękny czerwony kolor.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg suszonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 l wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce i cukier wrzucić do słoja, zalać wódką, przykryć, wstrząsnąć i odstawić na 7-10 dni w ciepłe miejsce.
  • Codziennie wstrząsnąć słojem, alby cukier równomiernie się rozpuszczał.
  • Gdy cały cukier już się rozpuści, przecedzić nalewkę, przefiltrować i zlać do butelek.
  • Szczelnie zakorkować i odstawić do sezonowania w ciemnym miejscu na minimum 3 miesiące.
Nalewki domowe

W galerii znajdziesz 8 fantastycznych przepisów na pigwówkę

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej