Nalewka z suszonej żurawiny - esencjonalny trunek na chłodne wieczory
2021-11-20
łatwy
15 min
10
Nalewka z suszonej żurawiny jest bardzo esencjonalna, wyrazista i po prostu pyszna. Kwaskowe suszone owoce oddają do alkoholu, to co w nich najlepsze, dzięki czemu nalewka ma nie tylko wspaniały smak i cudny zapach, ale także piękny czerwony kolor.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg suszonej żurawiny
- 1 szklanka cukru
- 1 l wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce i cukier wrzucić do słoja, zalać wódką, przykryć, wstrząsnąć i odstawić na 7-10 dni w ciepłe miejsce.
- Codziennie wstrząsnąć słojem, alby cukier równomiernie się rozpuszczał.
- Gdy cały cukier już się rozpuści, przecedzić nalewkę, przefiltrować i zlać do butelek.
- Szczelnie zakorkować i odstawić do sezonowania w ciemnym miejscu na minimum 3 miesiące.
Nalewki domowe