Nalewka z malin: przepis na wytrawną i rozgrzewającą malinówkę
2022-07-27
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewki z malin nie tylko wyjątkowo smakują, ale także mogą się przysłużyć zdrowiu. Ich napotne i rozgrzewające działanie sprawi, że przy przeziębieniu czy grypie szybciej staniemy na nogi. Podajemy przepis na malinówkę na spirytusie z mniejszą ilością cukru, a przez to wytrawniejszą w smaku.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis
Nalewka z malin na spirytusie i wódce
SKŁADNIKI
- 50 dag malin
- 0,5 l spirytusu 70-procentowego
- 0,5 l wody
- 10 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebrać, umyć. Wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść i zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
- Zlać płyn przez sito wyłożone bibułą. Zagotować cukier z wodą, przestudzić i dodać do nalewki.
- Odstawić na tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać ok. 6 miesięcy.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?