Nalewka z malin na spirytusie: przepis na malinówkę
2024-07-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W końcu lata, kiedy owoce są najlepsze, najbardziej dojrzałe i najtańsze, warto przygotować z nich nalewkę. Nalewka z malin w zimowe dni rozgrzeje i pomoże na przeziębienie. Przygotowanie jej zajmie kilka chwil, a gdy minie parę tygodni, możesz delektować się pyszną malinówką. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z malin na spirytusie.
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 0,5 l spirytusu (rozcieńczonego do 70%)
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy przebrać maliny i usunąć te uszkodzone i zepsute. Następnie owoce płuczemy i osuszamy, pozbywamy się wszelkich listków i szypułek.
- Do dużego słoja wrzucamy maliny, zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na około 6 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsnąć słojem.
- Po 6 tygodniach trzeba przecedzić przez gazę nalewkę i przelać ją do butelek.
Nalewki domowe
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis