Nalewka z malin na spirytusie i wódce: przepis

Nalewka z malin na spirytusie i wódce: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Mocna nalewka z malin pomoże walczyć z przeziębieniem w zimowe dni
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Malinówka, czyli nalewka z malin na spirytusie, jest mocna i wyrazista w smaku, a dzięki swoim właściwościom zdrowotnym postawi na nogi w czasie przeziębienia i grypy. Podajemy sprawdzony przepis na malinówkę.

SKŁADNIKI

  • 80 dag dojrzałych malin
  • 40 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe maliny przebrać. Dokładnie opłukać owoce, a jeśli są brudne, koniecznie osączyć ręcznikiem papierowym.
  • Maliny włożyć do słoja, zalać spirytusem i wódką. Zostawić najlepiej w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Pamiętać o tym, żeby codziennie wstrząsać słojem.
  • Po niespełna tygodniu zlać powstały syrop do butli. Maliny, które zostaną, koniecznie zasypać cukrem.
  • Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop i połączyć z odlanym wcześniej. Zlać do butelek i odstawić na 3 miesiące.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy też:

Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis

Nalewka z malin z miodem

Wytrawna nalewka z malin

Nalewka malinowa z rumem

Nalewka z malin na spirytusie

Maria Olczak
więcej