Nalewka z kwiatów akacji - przepis na cudownie aromatyczny trunek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Domowej roboty nalewki mają niepowtarzalny smak. A te kwiatowe są wręcz wyjątkowe. Podajemy przepis, jak zrobić niesamowicie aromatyczną nalewkę z kwiatów akacji. To trunek jedyny w swoim rodzaju, jej zapach kojarzy się z wiosną, a smak przywodzi wspomnienie budzącej się do życia przyrody. Kieliszek akacjówki sprawia, że niemal słyszysz szum wiatru w liściach i bzyczcie uwijających się wśród kwiatów pszczół.
Nalewka z akacji - idealna dla niecierpliwych
Nalewka z akacji jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym nie wymaga długiego leżakowania, więc szybko można cieszyć się jej smakiem. Kwiaty akacji na nalewkę najlepiej zbierać z dala od ruchliwych dróg i terenów przemysłowych. Koniecznie zbieraj je w ciepłe, suche i słoneczne przedpołudnie.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
Przepis na nalewkę z akacji
SKŁADNIKI
- 2-3 szklanki płatków kwiatów akacji
- 1 l wódki 45%
- 1,5 cukru
- 1 laska wanilii
- 2 szkalnki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki kwiatów odciąć, umyć, osuszyć i włożyć do dużego słoja. Dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii i zalać wódką. Zamknąć i zostawić na 24 godziny.
- Z wody i cukru ugotować syrop. Schłodzony wlać do słoja z alkoholem i kwiatami, szczelnie zamknąć. Zostawić na 2 miesiące.
- Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Pić schłodzoną.