Nalewka z jagód: przepis na domową nalewkę jagodową

Maja Kupiszewska
Nalewka z jagód: przepis na domową nalewkę jagodową
Autor: Shutterstock Domowa nalewka z jagód nie jest trudna do przygotowania, a zimą bywa niezastąpionym lekarstwem.
łatwy
20 min
4

W sezonie na czarne jagody warto zrobić nalewkę z jagód. Nalewka ma piękny kolor i jagodowy aromat i smak. Ma też sporo zalet zdrowotnych, które mogą się okazać przydatne w chłodnych miesiącach roku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jagód,
  • 1 litr wódki,
  • 1/2 kg cukru.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody umyj, wyrzuć nadpsute, wysusz.
  • Wrzuć do dużego słoika, zasyp cukrem i szczelnie zakryj (nie zakręcaj słoika).
  • Po 3 dniach (po puszczeniu soku) zalej je alkoholem.
  • Odstaw na 2-3 miesiące w ciemne miejsce do przemacerowania.
  • Następnie przefiltruj alkohol i przelej do butelki.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Dżem z malin i jagód

Jagody w cukrze 

Jagodowy chutney do mięs

Maja Kupiszewska