Nalewka z dyni: przepis na dyniówkę

2021-08-31
Nalewka z dyni: przepis na dyniówkę
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczna dyniówka to świetny aperitif przed posiłkiem.
łatwy
45 min
4

Domowa nalewka  z dyni to pyszny nastój alkoholowy na jednym z najtańszych Dynia w sezonie jesiennym jest łatwo dostępna i tania. A sama, gotowa już dyniówka jest bardzo dobra. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 l wódki
  • 0,1 l spirytusu
  • 0,1 l wody
  • 0,2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obieramy ze skóry i wykrawamy gniazda nasienne. Oczyszczony w ten sposób miąższ kroimy w niewielką kostkę, który wkładamy do słoika. Musimy wybrać słój takiej wielkości, by dynia nie zajmowała więcej niż 3/4 objętości.
  • Do słoja z dynią wlewamy alkohol - najpierw wódkę a dopiero potem spirytus (nigdy nie odwrotnie!). Cała dynia musi być przykryta alkoholem - żaden kawałek nie może wystawać. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Po miesiącu przechodzimy do następnego etapu macerowania. Polega on na tym, że z cukru i wody przygotowujemy syrop. Syrop robimy z przegotowanej wody, którą lekko tylko podgrzewamy by rozpuścił się cukier. Gdy syrop wystygnie dolewamy go do słoja, który potem ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień.
  • Teraz przed nami najtrudniejsza robota - nastaw przelewamy przez gęste sito. Z dyni staramy się odzyskać jak najwięcej alkoholu. Dlatego musimy ją bardzo dokładnie wycisnąć albo wręcz przepuścić przez sokowirówkę. Otrzymany płyn należy też bardzo starannie przefiltrować.
  • >Klarowną już nalewkę z dyni przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce. Pełnię swojego smaku dyniówka nam pokaże dopiero w sześć miesięcy później. 
Nalewki domowe
Redakcja
więcej