Nalewka z czosnku niedźwiedziego - supermoc zamknięta w szkle

Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Autor: Shutterstock Nalewka z czosnku niedźwiedziego ma wiele supermocy.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego znane są od lat. Zawarte w nim składniki znakomicie regulują ciśnienie, wspomagają pracę układu pokarmowego, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. Sezon na to wspaniałe zioło trwa krótko, ale jego dobroczynne właściwości wykorzystuję znacznie dłużej, dzięki zamknięciu ich w wyciągu alkoholowym. Nalewkę z czosnku niedźwiedziego jest bardzo łatwa do przygotowania i stosowania, więc polecam.

Jaki alkohol do nalewki z czosnku niedźwiedziego?

Nie ma sztywnej reguły, co do tego na jakim alkoholu robić nalewkę z dzikiego czosnku. Można użyć czystej wódki lub spirytusu rozrobionego pół na pół z wodą. Ale jeśli ktoś lubi eksperymenty - a ja za nimi przepadam, to liście czosnku można zalać innym trunkiem. Ważne by jego moc oscylowała wokół 40 %. Ciekawe efekty można uzyskać przygotowując tę nalewkę na koniaku lub brandy. Mnie bardzo podeszła nalewka zrobiona na bazie calvadosu, z odrobiną miodu dla nutki słodyczy.

SKŁADNIKI

  • 2 spore garście posiekanych liści i łodyżek czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 l alkoholu o mocy ok 40%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście przed posiekaniem dokładnie umyć i osuszyć. 
  • Włożyć je do czystego, wyparzonego słoja, ubić aż puszczą sok i zalać alkoholem. Liście powinny być całkowicie zanurzone w wódce.
  • Słoik przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 tygodnie, co 2 dni lekko nim wstrząsnąć.
  • Gotową nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, przelać do ciemnych butelek, szczelnie zamknąć.
  • Nalewkę najlepiej pić po posiłku, nie więcej niż 25 ml.
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej