Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową na spirytusie
2021-07-22

łatwy
15 min
4
Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif zaostrzy apetyty i rozluźni atmosferę na przyjęciu. Ma piękny czerwony kolor, bogaty smak i lekko pestkowy aromat.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni z pestkami
- 4 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 4 szklanki cukru
- Przygotuj również:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyj i zalej alkoholem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknij i odstaw na 4–6 tygodni.
- Co kilka dni potrząśnij, żeby wymieszać płyn z owocami, następnie zlej alkohol i odstaw.
- Czereśnie rozgnieć, nie uszkadzając pestek i zasyp cukrem, wymieszaj.
- Odstaw na 2–3 tygodnie, co kilka dni wstrząśnij słojem.
- Gdy cukier się rozpuści, zlej syrop, przefiltruj i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przelej do butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?