Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową na spirytusie

Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową
Autor: Shutterstock Nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, czaruje wspaniałym aromatem letnich owoców
łatwy
15 min
4

Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif zaostrzy apetyty i rozluźni atmosferę na przyjęciu. Ma piękny czerwony kolor, bogaty smak i lekko pestkowy aromat.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni z pestkami
  • 4 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wódki
  • 4 szklanki cukru
  •  
  • Przygotuj również:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyj i zalej alkoholem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknij i odstaw na 4–6 tygodni.
  • Co kilka dni potrząśnij, żeby wymieszać płyn z owocami, następnie zlej alkohol i odstaw.
  • Czereśnie rozgnieć, nie uszkadzając pestek i zasyp cukrem, wymieszaj.
  • Odstaw na 2–3 tygodnie, co kilka dni wstrząśnij słojem.
  • Gdy cukier się rozpuści, zlej syrop, przefiltruj i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
  • Nalewkę przelej do butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej