Nalewka śliwkowo-figowa: dobry przepis
2021-08-31
łatwy
35 min
4
Nalewka śliwkowo-figowa jest łatwa do przygotowania, a owoce na nią są dostępne przez cały rok. Nalewkę tę przygotowuje się bowiem na owocach suszonych - z dodatkiem miodu i wanilii. Trochę cierpliwości to także potrzebny składnik tej pysznej nalewki.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 litr wódki
- 200 ml spirytusu
- 250 ml wody
- 360 g miodu
- 300 g śliwek suszonych
- 150 g fig suszonych
- 1/3 laski wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki i figi kroimy na kawałki, wanilię również. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, wódką, wodą i miodem. Zakręcamy i chowamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
- Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby pozbyć się owoców. Płyn wraca z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do małego słoika. I zasypujemy kilkoma łyżkami cukru.
- Oba słoiki zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. W tym czasie z zasypanych cukrem owoców wydzieli się syrop.
- Po tym czasie zawartość obu słoików filtrujemy przez filtry do kawy - co może zająć kilkanaście godzin, ponieważ nalewka jest słodka i gęsta i często zakleja filtr. Na koniec syrop z owoców łączymy z nalewką.
- Butelkujemy i zostawiamy na 2 tygodnie żeby dojrzało.
Nalewki domowe