Nalewka na liściach czarnej porzeczki, czyli listówka: przepis

Nalewka na liściach czarnej porzeczki, czyli listówka: przepis
Autor: Shutterstock Nalewka na liściach czarnej porzeczki to tzw. listówka - przydatna przy  wyrobie innych nalewek
łatwy
35 min
4

Listówki, czyli nalewki na liściach czarnej porzeczki, najczęściej używa się do wzbogacania smaku innych nalewek, zwłaszcza smorodinówki. Jak zrobić nalewkę na listkach porzeczki?

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czerwonych porzeczek

Klasyczny kir - wino + porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI

  • młode listki i pędy krzewu czarnej porzeczki
  • 2 l wódki 40-proc.
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiosną, gdy na krzewach porzeczek rozwiną się liście, należny je zebrać, włożyć do słoja, lecz nie ubijać, i zalać wódką, tak aby były zakryte.
  • Odstawić na 7 dni w ciepłe miejsce, po tygodniu przestawić w miejsce chłodne na 3 tygodnie.
  • Po tym czasie zlać alkohol, a pozostawione w słoju liście zasypać cukrem wymieszanym z kwaskiem cytrynowym. Odstawić w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając słojem aż do czasu uzyskania syropu.
  • Syrop połączyć ze zlanym uprzednio alkoholem. Przefiltrować i rozlać ją do butelek.
  • Po miesiącu można przystąpić do degustacji.