Nalewka miętowa z jabłkami - przepis na orzeźwiający trunek
2021-03-29
średni
60 min
4
Nalewka miętowa z jabłkami w połączeniu z wodą mineralną tworzy napój idealny na upalne wieczory. Mięta orzeźwia, a sok z jabłek gasi pragnienie.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka różnych odmian przepuść przez sokowirówkę, dodaj cukru do smaku, a następnie podgrzej.
- Gorący sok wlej do butelek i pasteryzuj przez 10 minut. Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
- Liście mięty umyj i odsącz, wrzuć do słoja, zalej spirytusem i szczelnie zamknij.
- Odstaw w ciemne miejsce na 10 dni, a następnie odcedź płyn.
- Z soku jabłkowego i cukru ugotuj syrop, ostudź i zmieszaj z miętowym nalewem.
- Dokładnie wymieszaj, przefiltruj i przelej do butelek.