Nalewka malinowa
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Na nalewkę malinową idealnym surowcem są maliny dzikie, leśne, zawierające więcej wartości odżywczych niż odmiany uprawne, a do tego są bardziej aromatyczne. Takie maliny z przeznaczeniem na nalewkę najlepiej zbierać w czerwcu i na początku lipca.
SKŁADNIKI
- 2 kg świeżych malin
- 500 ml miodu
- 500 ml spirytusu 95-proc.
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 500 ml wódki 40-proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże, soczyste maliny ułożyć w 5-litrowym słoju warstwami, dodać miód.
- Gdy owoce puszczą sok, słój odstawić w chłodne miejsce i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.
- Po tygodniu dolać wódkę i odstawić na kolejne 3 tygodnie w chłodne miejsce. Przefiltrować, przelać do butelek i schować w ciemne miejsce na 3 miesiące.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?