Nalewka malinowa

2021-08-31
Nalewka malinowa
Autor: Shutterstock Nalewka malinowa najlepszy trunek z tych owoców
łatwy
20 min
4

Na nalewkę malinową idealnym surowcem są maliny dzikie, leśne, zawierające więcej wartości odżywczych niż odmiany uprawne, a do tego są bardziej aromatyczne. Takie maliny z przeznaczeniem na nalewkę najlepiej zbierać w czerwcu i na początku lipca.

SKŁADNIKI

  • 2 kg świeżych malin
  • 500 ml miodu
  • 500 ml spirytusu 95-proc.
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 500 ml wódki 40-proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże, soczyste maliny ułożyć w 5-litrowym słoju warstwami, dodać miód.
  • Gdy owoce puszczą sok, słój odstawić w chłodne miejsce i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.
  • Po tygodniu dolać wódkę i odstawić na kolejne 3 tygodnie w chłodne miejsce. Przefiltrować, przelać do butelek i schować w ciemne miejsce na 3 miesiące.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?