Nalewka jabłkowa aromatyczna: przepis na nalewkę na jabłkach
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka jabłkowa jest łatwa w przygotowaniu. Jabłek nie należy obierać, ponieważ smak nastoju na jabłkach uzależniony jest od substancji zawartych w skórce i tuż pod nią. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że nalewka będzie smakować każdemu wielbicielowi domowych nastoi. Pita w niewielkich ilościach pasuje do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
SKŁADNIKI
- 2 kg kwaskowych jabłek
- 5 goździków
- 3 słodkie migdały
- 1 gorzki migdał lub pestka moreli
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- 1,5 l spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe jabłka dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nie obierać.
- Cząstki owoców pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gąsiorka razem z przyprawami i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce.
- Po dwóch tygodniach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną i połączyć z gorącym (nie wrzącym) syropem ugotowanym z cukru i wody. Dokładnie wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek.
- Zakorkować i zalakować, po czym wynieść do piwnicy na pół roku.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?