Na Dzień Kawy sięgnij po ten przepis. Cappuccino lepsze niż deser

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
29 września przypada w Polsce i wielu innych krajach Dzień Kawy. Choć oficjalny Międzynarodowy Dzień Kawy przypada na 1 października, my świętujemy go już dziś. Z tej okazji przygotuj aromatyczne cappuccino o smaku pomarańczowo-czekoladowym. Idealne na rozgrzanie w ten chłodny dzień.
Rozkosz w kawowej formie. Wystarczy kilka składników
Aromatyczne cappuccino z pomarańczą i czekoladą to idealny pomysł na rozgrzanie w Dzień Kawy. Jest to wyjątkowy napój, który łączy w sobie głębie kawy, słodycz czekolady i świeży oraz lekki aromat pomarańczy, co daje nam połączenie idealne. Wypróbuj tej kawy w domu.
Warto sięgnąć po lepszą czekoladę, ponieważ wówczas będzie miała ona bardziej wyrazisty smak. Choć bez problemu możemy użyć na przykład mlecznej czekolad, to najlepiej sprawdzi się jednak gorzka. Jeśli sięgniemy na przykład po czekoladę 70 procent to będzie miła ona przyjemny czekoladowy smak, ale nie będzie przy okazji przytłaczać słodkością.
Eksperymentuj ze smakiem. Kawa, która daje
Choć można użyć syropu pomarańczowego, to jednak polecamy sięgać po świeżo startą skórkę z pomarańczy. Dzięki niej otrzymamy o wiele bardziej naturalny aromat. Jeśli chodzi o mleko, to im tłustsze wybierzemy, tym gęstsza i stabilniejsza wyjdzie nam pianka.
Ten przepis to idealny pomysł na przepyszną kawę, która sprawdzi się idealnie nie tylko na Dzień Kawy. Jeśli chcemy przygotować ciekawą wersję dla dorosłych możemy przygotować ją np. z likierem pomarańczowym.
SKŁADNIKI
- 1 porcja espresso
- 150 ml mleka
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
- Opcjonalnie: bita śmietana, starta czekolada, kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy nasze espresso i odstawiamy.
- Mleko podgrzewamy, nie doprowadzając go do wrzenia.
- Za pomocą trzepaczki lub spieniacza spieniamy nasze mleko.
- W osobnym naczyniu rozpuszczamy czekoladę.
- Dodajemy do niej skórę pomarańczy.
- Do filiżanki nalewamy espresso.
- Dodajemy czekoladowo-pomarańczową mieszankę i mieszamy.
- Dodajemy spienione mleko.
- Opcjonalnie dekorujemy nasze cappuccino.