Kawa z kardamonem i likierem pomarańczowym: przepis na chłodne dni
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Aby kawa była jeszcze smaczniejsza, warto wzbogacić ją aromatycznymi dodatkami, które też rozgrzewają w chłodne dni. Podajemy przepis na kawę z kardamonem i likierem pomarańczowym - idealną na jesień i zimę.
SKŁADNIKI
- 100 ml bitej śmietany
- 3 zielone strączki kardamonu
- starta skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
- 200 ml mocnej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij śmietanę, aż będzie średnio gęsta. Rozetnij kardamon, usuń czarne nasionka i wyrzuć łupinki.
- Rozgnieć ziarna, dodaj do nich cukier brązowy i likier pomarańczowy, a następnie wymieszaj w kubku.
- Wlewaj do niego kawę, zostawiając 3 cm wolnego miejsca od brzegu szklanki. Dobrze wymieszaj i poczekaj, aż składniki się połączą.
- Następnie wlej delikatnie bitą śmietanę na górę kawy i udekoruj startą skórką z pomarańczy.