Morelówka: przepis na nalewkę na morelach
2021-08-31
łatwy
40 min
4
Do nalewek najlepiej nadają się krajowe morele, które są wypełnione słońcem i sokami. Owoce nie powinny mieć plamek i innych przebarwień, bo takie zmiany mogą wpływać na jakość nalewki.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg moreli
- 1 l spirytusu
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele wypestkować. Przelać wrzątkiem i podzielić na niewielkie kawałki.
- Włożyć do dużego słoja, dodać cukier oraz spirytus wymieszany z wodą. Słój zamknąć, odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 3 miesiące, co kilka dni lekko nim potrząsać.
- Po tym czasie nalew przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?