Mojito: jak przygotować tego drinka?
Mojito (czyt. mohito) to lekko słodkawy orzeźwiający drink pochodzący z Kuby. Idealnie nadaje się na upalne dni choć i w zimowe wieczory zasługuje na uznanie. Lekki aromat mięty w połączeniu z rumem zaspokoi najbardziej wybrednych.
Zobacz także: Madlerowanie, mudlerowanie: co to jest? Na czym polega madlerwoanie lub wygniatanie? [WIDEO]
Polecamy również inne drinki: Cosmopolitan, Margarita oraz Orzeźwiający drink z whisky
Podstawą mojito jest rum - niegdyś trunek piratów i handlarzy niewolników. Dziś ten alkohol w połączeniu z charakterystyczną miętą serwowany jest w większości klubów. Dzięki mięcie, limonce, która ma bardziej intensywny zapach od cytryny i cukrowi trzcinowemu drink jest lekko słodki i bardzo orzeźwiający. Polecamy zwłaszcza w letnie, upalne dni.
Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał
SKŁADNIKI
- 60 ml jasnego rumu
- 7-9 listków mięty pieprzowej
- 1/4 limonki
- łyżeczka syropu lub cukru trzcinowego
- 80 ml wody gazowanej
- lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i lekko roztarte w palcach listki mięty włożyć do wysokiej szklanki, dodać limonkę i cukier trzcinowy (lub syrop trzcinowy).
- Rozgnieść i dodać skruszony lód, wlać rum.
- Dopełnić wodą gazowaną i wymieszać.
- Pamiętajmy by nie dodać zbyt dużo wody.
- Szklanka powinna być wypełniona w większości lodem, a woda jest tylko uzupełnieniem.