Lemoniada truskawkowa: przepis na orzeźwiający napój

lemoniada-truskawkowa-przepis-na-orzezwiajacy-napoj.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Lemoniada truskawkowa daje orzeźwienie i dostarcza witamin
łatwy
25 min
4

Truskawki, zwłaszcza te ostatnie, są bardzo smaczne i słodkie. Może nie zawsze są duże, ale przecież najważniejszy jest smak. Truskawki to owoce, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, sałatek, a w okresie lata na pewno będą świetnym dodatkiem do sorbetów czy zimnych napojów. Lemoniada z truskawek i rabarbaru, który nada napojowi lekko kwaśnego smaku, będzie idealnym rozwiązaniem w upalne dni.

SKŁADNIKI

  • 30 dag truskawek
  • 30 dag rabarbaru
  • 9 łyżek cukru
  • olejek waniliowy
  • 1 szkl. soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • ok. 1 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  • Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.
  • Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier, kilka kropel olejku oraz kilka kawałków pokrojonej skórki z cytryny.
  • Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty).
  • Studzimy i przecieramy przez sito.
  • Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek.
  • Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.