Lemoniada truskawkowa: przepis na orzeźwiający napój
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Truskawki, zwłaszcza te ostatnie, są bardzo smaczne i słodkie. Może nie zawsze są duże, ale przecież najważniejszy jest smak. Truskawki to owoce, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, sałatek, a w okresie lata na pewno będą świetnym dodatkiem do sorbetów czy zimnych napojów. Lemoniada z truskawek i rabarbaru, który nada napojowi lekko kwaśnego smaku, będzie idealnym rozwiązaniem w upalne dni.
SKŁADNIKI
- 30 dag truskawek
- 30 dag rabarbaru
- 9 łyżek cukru
- olejek waniliowy
- 1 szkl. soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- ok. 1 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
- Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.
- Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier, kilka kropel olejku oraz kilka kawałków pokrojonej skórki z cytryny.
- Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
- Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty).
- Studzimy i przecieramy przez sito.
- Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek.
- Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.