Lemoniada z arbuza: przepis na orzeźwiającą lemoniadę arbuzową

Lemoniada z arbuza
Autor: Shutterstock Lemoniada z arbuza świetnie gasi pragnienie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lemoniada z arbuza zaskakuje swoim oryginalnym smakiem i pięknym zapachem, a na dodatek skutecznie gasi pragnienie. Sprawdź, jak przygotować lemoniadę arbuzową. Podajemy dobry przepis na letni supernapój.

SKŁADNIKI

  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 3 cytryny
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru lub słodziku
  • 1 l wody
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z cukrem, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, powstały syrop ostudzić.
  • Arbuza zblendować. Z cytryn wycisnąć sok. Syrop połączyć z musem arbuzowym i sokiem z cytryny.
  • Do całości dodać listki mięty i 1 pokrojoną w plasterki limonkę.
  • Lemoniadę schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Podawać z lodem.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Domowa lemoniada

Domowa lemoniada to świetny sposób na smaczny napój na ciepłe dni. Przygotowana samodzielnie z ulubionych, świeżych owoców sezonowych, to znakomita alternatywa dla kupnych napojów. Jeśli zrobimy ją sami mamy pewność, ze nie ma w niej chemii - sztucznych dodatków, polepszaczy, barwinków i nadmiaru cukru.

Lemoniada jagodowa z wanilią i miętą

Lemoniada ananasowa

Lemoniada wiśniowa

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada cytrusowa

Lemoniada borówkowa z syropem blue curacao

Lemoniada ogórkowa z rozmarynem i miodem gryczanym