Kompot z suszonych owoców: przepis na tradycyjny napój wigilijny w uwspółcześnionej wersji
2021-03-29
łatwy
6 min
4
Kompot z suszonych owoców to klasyka wieczerzy wigilijnej. Tradycyjnie przygotowywany jest na bazie suszonych śliwek i suszonych jabłek. W naszym przepisie urozmaicamy go współczesnymi dodatkami.
SKŁADNIKI
- 2 suszone figi
- 3 suszone morele
- suszona gruszka
- 5 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 cm kory cynamonu
- 3 cm laski wanilii
- 2 plastry imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj 2 litry wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki oraz obrane i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
- Deser jada się na ciepło, posypany np. podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Beszamel - Kompot z suszu owocowego