Kompot z suszonych owoców: przepis na tradycyjny napój wigilijny w uwspółcześnionej wersji

2021-03-29
Anna Krasucka
Kompot z suszonych owoców
Autor: Stock Food Kompot z suszonych owoców w nowoczesnej wersji.
łatwy
6 min
4

Kompot z suszonych owoców to klasyka wieczerzy wigilijnej. Tradycyjnie przygotowywany jest na bazie suszonych śliwek i suszonych jabłek. W naszym przepisie urozmaicamy go współczesnymi dodatkami. 

SKŁADNIKI

  • 2 suszone figi
  • 3 suszone morele
  • suszona gruszka
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 cm kory cynamonu
  • 3 cm laski wanilii
  • 2 plastry imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj 2 litry wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki oraz obrane i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
  • Deser jada się na ciepło, posypany np. podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Beszamel - Kompot z suszu owocowego
Anna Krasucka