Kompot imbirowy: doskonały na Wigilię i nie tylko!
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy dodatek do wigilijnego stołu. Aby był bardziej aromatyczny, dodaliśmy do niego imbiru. Spróbuj, a już nigdy nie przygotujesz innego napoju na Wigilię.
SKŁADNIKI
- 15 dag suszonych śliwek
 - 6 suszonych fig
 - 6 dag rodzynków
 - 10 dag suszonych jabłek
 - 10 dag suszonych gruszek
 - 5 dag suszonych moreli
 - 20 dag cukru brązowego
 - kłącze świeżego imbiru wielkości kciuka
 - 1 łyżeczka goździków
 - 1 laska cynamonu
 - 3 l wody
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki, jabłka, gruszki i morele opłukać i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie.
 - Po 4-5 godz. dodać figi, cukier i gotować w tej samej wodzie.
 - Gdy owoce będą półmiękkie, dodać opłukane rodzynki, posiekany imbir, goździki i laskę cynamonu.
 - Gotować do miękkości na małym ogniu.
 - Przed podaniem schłodzić.