Kompot imbirowy: doskonały na Wigilię i nie tylko!

Milena Łakomska
Kompot imbirowy
Autor: Shutterstock Kompot z suszu z dodatkiem imbiru jest bardziej wyrazisty w smaku, a przy okazji także zdrowszy
łatwy
30 min
4

Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy dodatek do wigilijnego stołu. Aby był bardziej aromatyczny, dodaliśmy do niego imbiru. Spróbuj, a już nigdy nie przygotujesz innego napoju na Wigilię.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki, jabłka, gruszki i morele opłukać i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie.
  • Po 4-5 godz. dodać figi, cukier i gotować w tej samej wodzie.
  • Gdy owoce będą półmiękkie, dodać opłukane rodzynki, posiekany imbir, goździki i laskę cynamonu.
  • Gotować do miękkości na małym ogniu.
  • Przed podaniem schłodzić.
Milena Łakomska