Kompot imbirowy: doskonały na Wigilię i nie tylko!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy dodatek do wigilijnego stołu. Aby był bardziej aromatyczny, dodaliśmy do niego imbiru. Spróbuj, a już nigdy nie przygotujesz innego napoju na Wigilię.
SKŁADNIKI
- 15 dag suszonych śliwek
- 6 suszonych fig
- 6 dag rodzynków
- 10 dag suszonych jabłek
- 10 dag suszonych gruszek
- 5 dag suszonych moreli
- 20 dag cukru brązowego
- kłącze świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżeczka goździków
- 1 laska cynamonu
- 3 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki, jabłka, gruszki i morele opłukać i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie.
- Po 4-5 godz. dodać figi, cukier i gotować w tej samej wodzie.
- Gdy owoce będą półmiękkie, dodać opłukane rodzynki, posiekany imbir, goździki i laskę cynamonu.
- Gotować do miękkości na małym ogniu.
- Przed podaniem schłodzić.