Koktajl arbuzowy. Pyszny i orzeźwiający napój na upalny dzień
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny i orzeźwiający koktajl z arbuza i wegańskiego mleka doskonale ugasi pragnienie w czasie gorącego lata. Przygotowanie jest proste, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie. Oto sprawdzony przepis na obłędny letni koktajl arbuzowy.
Jak zrobić koktajl arbuzowy?
Pokrojonego na mniejsze kawałki arbuza trzeba najpierw zamrozić. Kawałki owocu miksuje się z jogurtem roślinnym i mlekiem kokosowym oraz sokiem z limonki. Koktajl jest gotowy i można przelać go do szklanek.
Przepis na koktajl arbuzowy
- To łatwy przepis na pyszny i orzeźwiający napój z arbuza. Wystarczą dobre chęci i mocny niezawodny blender.
- Z przepisu mogą skorzystać weganie, ponieważ w składzie koktajlu nie ma składników pochodzenia zwierzęcego.
- Czas przygotowania to kilka minut. Trzeba jednak pamiętać, aby wcześniej zamrozić kawałki arbuza.
- Lista składników obejmuje pięć produktów. Znajduje się na niej soczysty arbuz, roślinny jogurt o kokosowym smaku, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Kiedy podawać koktajl arbuzowy?
Przepis można od razu zapisać, ponieważ nie raz będziecie do niego wracać. Pyszny koktajl sprawdzi się, kiedy za oknem jest upalnie. Gasi pragnienie i nawadnia organizm. Można serwować go jako obłędny napój przez cały gorący dzień. To również pomysł na owocową przekąską między posiłkami. Koktajl z arbuza to również doskonała baza do letnich drinków z alkoholem.
SKŁADNIKI
- 450 g arbuza (waga bez skóry)
- 250 g jogurtu roślinnego o smaku kokosowym
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- 2 łyżki soku z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pozbawionego pestek arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na godzinę.
- Zamrożonego arbuza zblendować razem z jogurtem, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Przelać do szklanek i podawać od razu.