Koktajl arbuzowy. Pyszny i orzeźwiający napój na upalny dzień

koktajl arbuzowy
Autor: Shutterstock Koktajl arbuzowy to fit napój pełen zdrowia i idealny na lato.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i orzeźwiający koktajl z arbuza i wegańskiego mleka doskonale ugasi pragnienie w czasie gorącego lata. Przygotowanie jest proste, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie. Oto sprawdzony przepis na obłędny letni koktajl arbuzowy.

Jak zrobić koktajl arbuzowy?

Pokrojonego na mniejsze kawałki arbuza trzeba najpierw zamrozić. Kawałki owocu miksuje się z jogurtem roślinnym i mlekiem kokosowym oraz sokiem z limonki. Koktajl jest gotowy i można przelać go do szklanek.

Przepis na koktajl arbuzowy

  • To łatwy przepis na pyszny i orzeźwiający napój z arbuza. Wystarczą dobre chęci i mocny niezawodny blender.
  • Z przepisu mogą skorzystać weganie, ponieważ w składzie koktajlu nie ma składników pochodzenia zwierzęcego.
  • Czas przygotowania to kilka minut. Trzeba jednak pamiętać, aby wcześniej zamrozić kawałki arbuza.
  • Lista składników obejmuje pięć produktów. Znajduje się na niej soczysty arbuz, roślinny jogurt o kokosowym smaku, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i świeżo wyciśnięty sok z limonki.

Kiedy podawać koktajl arbuzowy?

Przepis można od razu zapisać, ponieważ nie raz będziecie do niego wracać. Pyszny koktajl sprawdzi się, kiedy za oknem jest upalnie. Gasi pragnienie i nawadnia organizm. Można serwować go jako obłędny napój przez cały gorący dzień. To również pomysł na owocową przekąską między posiłkami. Koktajl z arbuza to również doskonała baza do letnich drinków z alkoholem.

SKŁADNIKI

  • 450 g arbuza (waga bez skóry)
  • 250 g jogurtu roślinnego o smaku kokosowym
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 2 łyżki soku z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pozbawionego pestek arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na godzinę.
  • Zamrożonego arbuza zblendować razem z jogurtem, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Przelać do szklanek i podawać od razu.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej