Kawa szarlotkowa - przepis na sezonową kawę

2021-03-29
M. K.
Kawa szarlotkowa - przepis na sezonową kawę
Autor: thinkstockphotos.com Kawa szarlotkowa po pyszne połączenie aromatycznej kawy z kruchym ciastem jabłkowym.
średni
30 min
4

Kawa szarlotkowa? Do jej przygotowania potrzebny będzie pyszny jabłecznik i ulubiona cafe latte. Podajemy sprawdzony przepis na kawę, wzbogaconą kruchym, aromatycznym wypiekiem.

Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

 

Z mat. pras. Nivona

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki'
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (do ciasta)
  • 200 g masła (do ciasta)
  • 1 całe jajko
  • 1 białko (do posmarowania wierzchu)
  • szklanka mleka
  • 1 kg jabłek
  • 100 g masła (do nadzienia)
  • pół szklanki cukru trzcinowego do nadzienia (zostawiamy trochę do posypania ciasta)
  • szczypta cynamonu
  • rodzynki
  • espresso
  • 2 szklanki cafe latte

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozcieramy mąkę z cukrem i małymi kawałkami masła.
  • Do powstałej kruszonki wbijamy jajko, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
  • Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, a po schłodzeniu dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
  • Z obydwu placków wykrawamy okręgi.
  • Jabłka trzemy na tarce i zapiekamy na patelni z masłem, cukrem trzcinowym, cynamonem, rodzynkami i espresso. Prażymy przez 20 minut.
  • Ciasto przekładamy owocowym nadzieniem.
  • Wierzchnią warstwę smarujemy białkiem z kurzego jaja i posypujemy cukrem trzcinowym.
  • Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
  • Po wyjęciu ciasta parzymy cafe latte i mieszamy z kawałkami jeszcze ciepłego jabłecznika. 
M. K.