Kawa szarlotkowa - przepis na sezonową kawę
2021-03-29
średni
30 min
4
Kawa szarlotkowa? Do jej przygotowania potrzebny będzie pyszny jabłecznik i ulubiona cafe latte. Podajemy sprawdzony przepis na kawę, wzbogaconą kruchym, aromatycznym wypiekiem.
Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy
Z mat. pras. Nivona
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki'
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (do ciasta)
- 200 g masła (do ciasta)
- 1 całe jajko
- 1 białko (do posmarowania wierzchu)
- szklanka mleka
- 1 kg jabłek
- 100 g masła (do nadzienia)
- pół szklanki cukru trzcinowego do nadzienia (zostawiamy trochę do posypania ciasta)
- szczypta cynamonu
- rodzynki
- espresso
- 2 szklanki cafe latte
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozcieramy mąkę z cukrem i małymi kawałkami masła.
- Do powstałej kruszonki wbijamy jajko, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, a po schłodzeniu dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
- Z obydwu placków wykrawamy okręgi.
- Jabłka trzemy na tarce i zapiekamy na patelni z masłem, cukrem trzcinowym, cynamonem, rodzynkami i espresso. Prażymy przez 20 minut.
- Ciasto przekładamy owocowym nadzieniem.
- Wierzchnią warstwę smarujemy białkiem z kurzego jaja i posypujemy cukrem trzcinowym.
- Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
- Po wyjęciu ciasta parzymy cafe latte i mieszamy z kawałkami jeszcze ciepłego jabłecznika.