KAWA MROŻONA NA LATO. Jak zrobić kawę ananasową? Podajemy dobry przepis!
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kawa ananasowa to świetna alternatywa dla popularnej latte, czy kawy mrożonej, kiedy wydaje się, że w powietrzu nie ma czym oddychać, a skwar leje się z nieba. Jak przyrządzić latynoską wersję kawy mrożonej?
Kawa ananasowa może być świetną alternatywą dla zwykłej kawy z mlekiem. Niewiele trudniejsza w wykonaniu, przypominająca smakiem drinki sączone na plażach Ameryki Południowej. Wersja deserowa może być wzbogacona kieliszkiem białego rumu, np. Bacardi Superior albo Havana Club. Proces przygotowywania kawy ananasowej jest podobny do tego, jak wykonuje się popularny drink – Pina Coladę. Podobne są również składniki potrzebne do zrobienia kawy.
SKŁADNIKI
- filiżanka czarnej kawy (bez żadnych dodatków) z ekspresu ciśnieniowego
- kieliszek mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (uzyskuje się ją schładzając mleko kokosowe w lodówce, po schłodzeniu na powierzchni mleka wytworzy się gęsta śmietanka)
- pół szklanki soku ananasowego (najlepszy ze świeżego, zblendowanego ananasa, jeśli nie, może być dobrej jakości z kartonu)
- kruszony lód
- kawałek świeżego ananasa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
- Przelewamy do wysokiej szklanki. Próbujemy, czy nie potrzebne jest dodatkowe dosłodzenie kawy, jeśli tak, dodajemy cukier i mieszamy.
- Szklankę przystrajamy kawałkiem świeżego ananasa.
- Wersję z rumem przygotowuje się w analogiczny sposób, dodając rum do składników do zblendowania.