Jeżyny z miodem gryczanym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Nalewka jeżynowa z miodem gryczanym ma piękną ciemną barwę. Jest wybornym trunkiem na leniwe popołudnia, orzeźwia, krzepi i cieszy oko piękną purpurą.
Chcesz więcej przepisów na nalewki? Polecamy książkę!
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych jeżyn
- 0,5 kg cukru
- pół szklanki miodu gryczanego
- 0,35 l wódki
- 0,5 l spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrane jeżyny włożyć do dużego słoika. Układać je warstwami, przesypując każdą z nich cukrem. Całość zalać miodem gryczanym.
- Następnie dodać wódkę zmieszaną ze spirytusem, lekko wymieszać.
- Zakręcić słoik i odstawić w zaciemnione miejsce na 6 tygodni. Po tym okresie odcedzić jego zawartość, przefiltrować i zlać do butelek. Nalewka musi dojrzewać przez kilka miesięcy.