Jak zrobić nalewkę z pomarańczy? Pomarańczówka z miodem - przepis

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
boze_narodzenie_menu_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Dodatek miodu ciekawie wzbogaca aromat cytrusów
łatwy
20 min
4

Nalewka pomarańczowa wyróżnia się wspaniałym, intensywnym aromatem pomarańczowej skórki i orzeźwiającym zapachem owoców. Doskonale harmonizuje z tym woń miodu. Sprawdź nasz przepis na pomarańczówkę z miodem wielokwiatowym!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć i osuszyć.
  • Obrać z nich cieniutko skórkę i wrzucić do słoja. Dodać miód i cukier wymieszany z sokiem z jednej pomarańczy, wlać alkohol, zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie.
  • Przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy, przelać do butelek i zakorkować. Trzymać w chłodzie. Można pić po kilku dniach.
Dagmara Kijanowska