Jak zrobić nalewkę z pomarańczy? Pomarańczówka z miodem - przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Nalewka pomarańczowa wyróżnia się wspaniałym, intensywnym aromatem pomarańczowej skórki i orzeźwiającym zapachem owoców. Doskonale harmonizuje z tym woń miodu. Sprawdź nasz przepis na pomarańczówkę z miodem wielokwiatowym!
SKŁADNIKI
- 8 pomarańczy
- 2 litry czystej wódki 45 proc.
- 75-100 g cukru
- 100 ml miodu wielokwiatowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć i osuszyć.
- Obrać z nich cieniutko skórkę i wrzucić do słoja. Dodać miód i cukier wymieszany z sokiem z jednej pomarańczy, wlać alkohol, zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie.
- Przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy, przelać do butelek i zakorkować. Trzymać w chłodzie. Można pić po kilku dniach.