Jak przygotować kakao ceremonialne? Przepis na "napój bogów"

Kakao ceremonialne
Autor: Shutterstock Do ceremonii używa się tylko dwóch gatunków natywnego kakao.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kakao ceremonialne to prawdziwy "napój bogów". Wg jego entuzjastów wspiera ona ciało i ducha, pobudza kreatywność, otwiera serce i stymuluje umysł. Kakao do ceremonii przygotowuje się z natywnych odmian kakaowca, uprawianego z odpowiednią intencją, uczciwie i z szacunkiem dla natury. Półprodukt w postaci sprasowanej pasty rozpuszcza się w wodzie lub mleku roślinnym, odpowiednio przyprawia i pije bez pośpiechu. Często jest elementem spotkań medytacyjnych czy rozmów w kręgu, ale można się nim cieszyć również w warunkach domowych. Jak przygotować ceremonialne kakao?

Gdy twoje ciało potrzebuje nie tylko rozgrzewającego napoju, ale też jedzenia, zobacz, co jeszcze dla ciebie mamy

SKŁADNIKI

  • 60 g kakao ceremonialnego
  • 300 g wody lub mleka roślinnego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie) naturalne słodziwo - ksylitol, miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę lub mleko wlać do rondelka, dodać pieprz cayenne i słodzik, powoli zagotować.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć zestawić z ognia  odstawić na chwilę, by delikatnie przestygło (wystarcza 2-3 minuty).
  • Porcje pokruszonego kakao gorącym , ale nie wrzącym mlekiem i zblendować.
  • Pic powoli, małymi łykami, delektując się smakiem i ciepłem napoju.
Beszamel - kakao
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej