Jak przygotować kakao ceremonialne? Przepis na "napój bogów"
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kakao ceremonialne to prawdziwy "napój bogów". Wg jego entuzjastów wspiera ona ciało i ducha, pobudza kreatywność, otwiera serce i stymuluje umysł. Kakao do ceremonii przygotowuje się z natywnych odmian kakaowca, uprawianego z odpowiednią intencją, uczciwie i z szacunkiem dla natury. Półprodukt w postaci sprasowanej pasty rozpuszcza się w wodzie lub mleku roślinnym, odpowiednio przyprawia i pije bez pośpiechu. Często jest elementem spotkań medytacyjnych czy rozmów w kręgu, ale można się nim cieszyć również w warunkach domowych. Jak przygotować ceremonialne kakao?
Gdy twoje ciało potrzebuje nie tylko rozgrzewającego napoju, ale też jedzenia, zobacz, co jeszcze dla ciebie mamy
SKŁADNIKI
- 60 g kakao ceremonialnego
- 300 g wody lub mleka roślinnego
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
- (opcjonalnie) naturalne słodziwo - ksylitol, miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę lub mleko wlać do rondelka, dodać pieprz cayenne i słodzik, powoli zagotować.
- Gdy mleko zacznie wrzeć zestawić z ognia odstawić na chwilę, by delikatnie przestygło (wystarcza 2-3 minuty).
- Porcje pokruszonego kakao gorącym , ale nie wrzącym mlekiem i zblendować.
- Pic powoli, małymi łykami, delektując się smakiem i ciepłem napoju.