Gorzka nalewka pomarańczowa
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Słodko-gorzka przyjemność. Aromatyczna, pachnąca cytrusami nalewka o gorzkiej nucie. Nie można koło niej przejść obojętnie.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 2 l wódki
- 100 ml spirytusu
- 100 g cukru
- skórka obrana z 1 pomarańczy
- skórka obrana z połowy cytryny
- pół korzenia gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego słoja włóż pokrojoną w paski skórkę z owoców oraz korzeń gorczycy oraz rozpuszczony w minimalnej ilości wody cukier. odstaw na 3 dni
- Po 3 dniach wlej do słoja alkohol, dokładnie zamknij o odstaw na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem.
- Zlej nalewkę, przefiltruj (na przykład przez papierowy filtr do kawy). Rozlej do butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.
Nalewki domowe