Gorące kakao na dobry początek dnia. Przepis, którego nie powstydziłaby się żadna babcia!

Gorące kakao to dla wielu osób coś więcej niż napój — to smak dzieciństwa zamknięty w parującym kubku. Zimą, po powrocie ze spaceru czy z sanek, aromatyczne, domowe kakao rozgrzewało lepiej niż najgrubszy koc. Najlepsze jest to, że ten prosty eliksir przyjemności można zrobić na każdym mleku — także roślinnym. Jedno pozostaje bez zmian: domowe kakao wciąż smakuje tak dobrze, że każda babcia przyklaśnie temu przepisowi. Niezawodne, szybkie i cudownie kojące — idealne na dobry początek, środek i koniec dnia.

Gorące kakao na dobry początek dnia. Przepis, którego nie powstydziłaby się żadna babcia!

i

Autor: New Africa/ Shutterstock Gorące kakao ma wiele zalet - to nie tylko smak i aromat, ale też spora dawka cennych składników, przede wszystkim magnezu
łatwy
15 min
4

Domowe kakao - prawdziwy napój bogów

Gorące kakao to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także jeden z najzdrowszych napojów, jakie możemy sobie zaserwować na co dzień. Ziarna kakao są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów — zawierają ich nawet więcej niż jagody czy zielona herbata. To właśnie one wspierają układ krążenia, opóźniają procesy starzenia i pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Do tego kakao jest naturalnym źródłem magnezu, żelaza i potasu, dzięki czemu wzmacnia nerwy, poprawia koncentrację i dodaje energii.

Warto pamiętać, że kakao działa także jak naturalny poprawiacz nastroju. Zawiera teobrominę i niewielkie ilości kofeiny, które pobudzają delikatnie, ale równomiernie, oraz tryptofan — aminokwas odpowiedzialny za produkcję serotoniny. Dlatego kubek gorącego kakao potrafi przynieść ukojenie po długim dniu, poprawić humor i wprowadzić w stan przyjemnego odprężenia.

A przecież jego smak to czysta rozkosz: głęboki, aksamitny, otulający. Gorące kakao łączy w sobie bogactwo aromatu z niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi, tworząc napój idealny — zarówno dla ciała, jak i dla ducha. Idealne na poranek, wieczór, zimowy spacer i każdy moment, gdy potrzebujemy ciepła oraz dawki naturalnej, zdrowej energii.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 8 łyżek ciemnego kakao w proszku (surowego, bez cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 szczypta cynamonu, chili lub gałki muszkatołowej do wyboru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka dodaj 1 szklankę mleka, kakao, wanilię, sól oraz miód lub cukier.
  • Podgrzewaj, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. 
  • Wlej pozostałe mleko i podgrzewaj do zagotowania. 
  • Rozlej do kubków i delektuj się każdym łykiem.
  • Wypróbuj jedną z aromatycznych przypraw, aby podkręcić smak napoju. Smacznego! 
Beszamel - kakao
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...