Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Freakshake, to rodzaj koktajlu, który się pije przez grubą słomkę, poprzez ciastko muffinkowe. Konstrukcja tego shake'a wygląda imponująco i zrobił się ostatnio szalenie modny.
SKŁADNIKI
- Karmel:
- 70 g cukru
- 28 g masła
- 40 ml śmietany kremówki 36%
- szczypta soli
- Shake:
- 75g śliwek kalifornijskich
- 30ml likieru kawowego
- 90ml mleka
- 120 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
- 200 ml mleczka kokosowego
- Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- mini cupcake (mini mufinka)
- ziarna kawy
- 180 ml śmietany kremówki
- kawa rozpuszczalna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników.
- Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.
- Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.