Drink meduza - przepis na efektowny koktajl alkoholowy, którym rozkręcisz każdą imprezę

Drink meduza
Autor: Shutterstock Drink meduza to coctajl na bazie blue curacao i wódki
łatwy
3 min
1

Drink meduza lub pływająca meduza to warstwowy koktajl alkoholowy, który wygląda obłędnie, smakuje znakomicie i działa tak, że można nim rozkręcić nawet najnudniejsze imprezy. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinkę, która po zniesieniu zaostrzeń tłumnie przybędzie do cioci na imieniny zaopatrz się zawczasu w stosowne alkohole.

Drink Meduza to propozycja dla wielbicieli efektownych koktaili i nieoczywistych smaków. Mnie to połączenie smakowe bardzo odpowiada - cierpkawe, tropikalne blue curacao i słodka sabuca o mocno anyżkowym aromacie to połączenie wielowymiarowe, interesujące i niezapomniane. Stanowiąca bazę shota czysta wódka łączy smaki kropla mleka łagodzi i delikatnie łączy całość.

SKŁADNIKI

  • 40 ml wódki
  • 25 ml blue curacao
  • 25 ml sambuki
  • 1-2 krople mleka skondensowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj duży kieliszek do shotów (min. 100 ml) - szkło warto wcześniej schłodzić.
  • Do kieliszka wlej najpierw likier blue curacao. Następnie niewielkim strumieniem, po ściance, dolej do kieliszka wódkę, tak aby nie zmieszała się z likierem. Jeśli nie masz wprawy wódkę możesz wlać do kieliszka po łyżeczce od herbaty.
  • Następnie - również po łyżeczce wlej do kieliszka sambukę. Wisienką na torcie, dzięki której koktail ten nosi taką , a nie inną nazwę, jest kropla skondensowanego mleka. Dosłownie kropla: należy ją dodać do drinka na samym końcu - zakraplając na środku drinka pipetką lub słomką.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej