Domowy szampan: przepis na sylwestra i nie tylko
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Prawdziwy francuski szampan kosztuje krocie. A czy można zrobić domowego szampana? Oczywiście! Podajemy dobry przepis.
Polecamy przepisy na drinki: Klasyczne Mojito, Cosmopolitan, Margarita oraz Orzeźwiający drink z whisky
Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał
SKŁADNIKI
- 0,65 litra białego wina wytrawnego
- 50 ml syropu cukrowego
- drożdże (Champagne, Sauternes)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do butelki szampanówki o poj. 0.75 l napełnionej winem wytrawnym (o mocy ok. 10-11 proc. obj. alkoholu) dodać syrop cukrowy i 25 ml matki drożdżowej, przygotowanej jak do fermentacji zwykłego wina i przecedzonej przez watę.
- Butelkę dobrze zakorkować i zabezpieczyć korki drutem.
- Następnie przenieść do ciepłego (18-20 st.) pomieszczenia na okres fermentacji.
- Po 2-3 tygodniach butelkę z winem schować do chłodziarki. Tak zrobione wino musujące pić można mniej więcej po 2-4 tygodniach.