Domowe wino owocowe: jak zrobić? Składniki i przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowe wino można zrobić z wielu owoców sezonowych. Nadają się do tego wiśnie, porzeczki, jabłka, aronia, a nawet jarzębina. Oczywiście najlepszy trunek wychodzi z ciemnych winogron. Jak zrobić wino owocowe domowej roboty? Podajemy ogólny przepis.
SKŁADNIKI
- owoce (ok. 12 kg)
- cukier (2,5 kg)
- drożdże winne
- woda (3 litry)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oprócz składników spożywczych potrzebne będą: duża butla w koszu, wężyk z rurką do fermentacji i estetyczne butelki, do których przelejemy wino.
- Umyte owoce pozbawione szypułek wsypujemy do butli. Wcześniej można je nieco zmiażdżyć, by szybciej i łatwiej puszczały sok. Cukier rozpuszczamy w wodzie.
- Warto dodać do tego roztworu jeszcze drożdże winne. UWAGA! Nie są to popularne drożdże piekarnicze. Zatykamy butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
- Teoretycznie wszystko mamy gotowe. Pozostaje nam jeszcze doglądanie powstającego wina przez 6 tygodni. Ale raz dziennie trzeba przemieszać winny roztwór, tak by nie tworzył się osad. Oczywiście robimy to poprzez poruszanie butlą (nie otwieramy jej!).
- Po tym czasie powstały sok zlewamy do butelek. Robimy to za pomocą specjalnej rurki.