Domowa mocha frappe w 5 minut: przepis na mrożoną kawę z czekoladą
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Domową mocha frappe możesz przygotować w 5 minut. Możesz ją zrobić z kawy rozpuszczalnej lub wcześniej zaparzonej kawy naturalnej. Oto łatwy przepis na mrożoną kawę z czekoladą, która smakuje jak ta z restauracji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1-2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka (do wyboru: krowie, bez laktozy, migdałowe itp.)
- 1 szklanka lodu
- 2 łyżki syropu czekoladowego lub 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego
- 60 ml śmietany 30-36% lub bitej śmietany w sprayu
- 1 garść chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, tyle ile lubisz. Wlej wodę i zmiksuj.
- Następnie dodaj mleko, lód, syrop czekoladowy lub krem czekoladowo-orzechowy. Zmiksuj.
- Oddzielnie ubij śmietanę, zajmie ci to około 2 minut. A jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem gazowego spieniacza do śmietany, to jeszcze krócej.
- Kawę wlej do szklanki, udekoruj bitą śmietaną i chipsami czekoladowymi. Ewentualnie polej jeszcze syropem czekoladowym.