Domowa fanta z 1 pomarańczy: oszczędny przepis na popularny napój gazowany

Domowa fanta z 1 pomarańczy: łatwy przepis na popularny napój gazowany
Autor: Shutterstock Oszczędny przepis na pyszny napój o smaku pomarańczy pozwala przygotować 4 l fanty tylko z 1 owocu
łatwy
60 min
4

Domowa fanta z 1 pomarańczy to łatwy przepis na popularny napój o smaku cytrusów. Ten kryzysowy przepis dostałam w latach 80. XX w. od Wujka Sławka. Wuj był prezesem spółdzielni rolniczej, gdzie wdrożył produkcję pysznego i szalenie poszukiwanego napoju. A wszystko z minimalnej ilości świeżych pomarańczy. To były czasy embarga handlowego dla Polski i pomarańcze były nieomal na wagę złota. 

Sprawdź też:

Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez sodastream

SKŁADNIKI

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 kg marchwi
  • 2 lub 2,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 4 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obrać. To właśnie ona zapewni nam pomarańczowy kolor, barwiąc napój naturalnym karotenem.
  • Marchew, pomarańczę i cytrynę włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Zamrażanie, a potem rozdrabnianie i gotowanie, pozwoli uwolnić większość składników.
  • Zamarzniętą marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Zamrożone owoce cytrusowe w całości (jedynie pokrojone na mniejsze kawałki) przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze.
  • Startą marchew i rozdrobnione owoce przełożyć do dużego garnka, wymieszać razem.
  • Dodać do nich cukier, kwasek cytrynowy oraz 2 l wody.
  • Doprowadzić do wrzenia. Od chwili zagotowania gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 10 minut.
  • Nagotowany syrop przecedzić przez gęste sito. Najlepiej zwykłe sito metalowe wyłożyć gazą, a następnie zebrać rogi gazy i wyżąć również pozostałości osadzone na materiale. 
  • W ten sposób otrzymujemy skoncentrowany smak fanty. W szklanym słoju lub butelce możemy przechowywać go przez 10 dni w lodówce.
  • Aby otrzymać doskonały napój, otrzymany koncentrat należy rozcieńczyć 2 litrami wody gazowanej. Można również rozcieńczyć 2 litrami ostudzonej wody przegotowanej i nasycić gazem w syfonie lub domowym saturatorze, na przykład w sodastream. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej