Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez soda streameru

Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez soda streameru
Autor: Shutterstock Karmelowy napój z kofeiną można zrobić w domu
łatwy
60 min
4

Nie trzeba kraść tajnych formuł z koncernów Coca-Coli lub Pepsi, aby przygotować napój o smaku cola. Jak donoszą szpiedzy, ten karmelowy napój od dawna nie ma nic wspólnego z wywarem z orzeszków cola. Do przygotowania domowej coli potrzebujecie składników z najbliższego sklepu. Napój jest mętny ponieważ zawiera tylko naturalne składniki, włącznie z kofeiną. Oto przepis jak zrobić w domu popularny napój orzeźwiający cola! Do dzieła!

Polecamy też:

Domowy tonik do picia - jak przygotować domowy syrop do wody z charakterystyczną goryczką

Domowa fanta z 1 pomarańczy: oszczędny przepis na popularny napój gazowany

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 limona
  • karmel: 0,2 l wody i 5 łyżek cukru
  • 225 g cukru
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry lub 1 łyżeczka mielonych
  • 3 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 2 łyżki kawy mielone naturalnej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,5 l wody gazowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podstawą coli ze sklepu jest karmel. To on tak pięknie barwi napój na ciemno-brązowy kolor.
  • Do niewielkiego rondla wlejcie 1 łyżkę wody. Dodajcie 5 łyżek cukru. Postawcie na niewielkim ogniu i podgrzewajcie, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się topić i karmelizować, zmieniać barwę na brązową, wlejcie 1 szklankę gorącej wody. Wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia. Odstawcie.
  • Zetrzyjcie skórkę z cytrusów. Następnie wyciśnijcie z nich sok.
  • Do garnka wlejcie 1 l wody, dodajcie skórkę z cytrusów, cukier, ziarna kolendry, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Doprowadźcie do wrzenia, a gdy płyn się zagotuje, gotujcie jeszcze 1 minutę i zdejmijcie z ognia.
  • Do gorącego płynu dodajcie wyciśnięty sok z cytrusów, ekstrakt wanilii i przygotowany karmel. Wymieszajcie.
  • Mieloną kawę zalejcie 150 ml wrzątku i odstawcie na 10 minut.
  • Przecedzoną kawę dodajcie do przygotowanego syropu.
  • Ostudzony syrop wstawicie na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień syrop należy przecedzić. Można go przechowywać do 10 dni w lodówce.
  • Pora przygotować szklankę pysznej coli. Szklankę napełnijcie do połowy przygotowanym syropem. Uzupełnijcie gazowaną wodą. Dodajcie lód i gotowe!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej