Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez sodastream

Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez sodastream

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karmelowy napój z kofeiną można zrobić w domu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie trzeba kraść tajnych formuł z koncernów Coca-Coli lub Pepsi, aby przygotować napój o smaku cola. Jak donoszą szpiedzy, ten karmelowy napój od dawna nie ma nic wspólnego z wywarem z orzeszków cola. Do przygotowania domowej coli potrzebujecie składników z najbliższego sklepu. Napój jest mętny ponieważ zawiera tylko naturalne składniki, włącznie z kofeiną. Oto przepis jak zrobić w domu popularny napój orzeźwiający cola! Do dzieła!

Składniki

  • 1 l wody

  • 2 pomarańcze

  • 1 cytryna

  • 1 limona

  • karmel: 0,2 l wody i 5 łyżek cukru

  • 225 g cukru

  • 2 łyżeczki ziaren kolendry lub 1 łyżeczka mielonych

  • 3 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

  • 2 łyżki kawy mielone naturalnej

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1,5 l wody gazowanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podstawą coli ze sklepu jest karmel. To on tak pięknie barwi napój na ciemno-brązowy kolor.

  • Do niewielkiego rondla wlejcie 1 łyżkę wody. Dodajcie 5 łyżek cukru. Postawcie na niewielkim ogniu i podgrzewajcie, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się topić i karmelizować, zmieniać barwę na brązową, wlejcie 1 szklankę gorącej wody. Wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia. Odstawcie.

  • Zetrzyjcie skórkę z cytrusów. Następnie wyciśnijcie z nich sok.

  • Do garnka wlejcie 1 l wody, dodajcie skórkę z cytrusów, cukier, ziarna kolendry, cynamon i gałkę muszkatołową.

  • Doprowadźcie do wrzenia, a gdy płyn się zagotuje, gotujcie jeszcze 1 minutę i zdejmijcie z ognia.

  • Do gorącego płynu dodajcie wyciśnięty sok z cytrusów, ekstrakt wanilii i przygotowany karmel. Wymieszajcie.

  • Mieloną kawę zalejcie 150 ml wrzątku i odstawcie na 10 minut.

  • Przecedzoną kawę dodajcie do przygotowanego syropu.

  • Ostudzony syrop wstawicie na noc do lodówki.

  • Na drugi dzień syrop należy przecedzić. Można go przechowywać do 10 dni w lodówce.

  • Pora przygotować szklankę pysznej coli. Szklankę napełnijcie do połowy przygotowanym syropem. Uzupełnijcie gazowaną wodą. Dodajcie lód i gotowe!

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).