Dodaje energii i podkręca metabolizm. Kawa z tymi dodatkami to fit hit z Indonezji

kawa z awokado es alpukat
Autor: Shutterstock Do kawy dodaj nietypowy składnik. Jest pyszna, energetyczna i świetna na diecie.
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przyspiesza przemianę materii i można ją pić na diecie. Zachwyca wyglądem i obłędnie smakuje. Pochodząca z Indonezji kawa es alpukat to orzeźwiający napój, który wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Robi się go łatwo i szybko. Wystarczą tylko trzy składniki i kostki lodu, aby cieszyć się jego smakiem. Zobaczcie, jak kawa es alpukat wpływa na zdrowie i jak ją zrobić.

Czy jest kawa es alpukat?

Przepis na kawę es alpukat przywędrował do nas z Indonezji, gdzie jest jednym z najpopularniejszych napojów. Nazwa stanowi połączenie dwóch słów pochodzących z języka indonezyjskiego. Es oznacza lód, a alpukat to awokado. Uzupełnieniem świeżo zaparzonej kawy jest mleko skondensowane. Można dosłodzić ją miodem, syropem klonowym lub z agawy. Dzięki specjalnemu przygotowaniu kawa jest kremowa i ma wyborny smak.

Kawa es alpukat – właściwości prozdrowotne

Jakie właściwości ma kawa z awokado? Es alpukat ma orzeźwiające działanie i dodaje energii. Pozytywnie wpływa na koncentrację. Niweluje negatywne skutki stresu i wspiera układ nerwowy. Dodatkową zaletą tej oryginalnej kawy jest to, że bez wyrzutów sumienia sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów i przyspiesza przemianę materii. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych.

Jak zrobić kawę es alpukat?

Chociaż przepis na aromatyczną kawę z awokado i mleczkiem skondensowanym pochodzi z Indonezji, bez problemu można ją zrobić w domowych warunkach. Wszystkie składniki są w polskich sklepach. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Przyda się blender, który połączy awokado z mlekiem skondensowanym w puszysty dodatek do kawy.

Jak więc zrobić pyszną i energetyczną kawę z dodatkiem awokado? To łatwy przepis, z którego warto skorzystać.

  • 1. krok – pokrojenie awokado i zmiksowanie go z mlekiem skondensowanym
  • 2. krok – przelanie kawy do szklanki i dodanie zmiksowanego awokado
  • 3. krok – udekorowanie kawy es alpukat płatkami kokosowymi, kakao lub gorzką czekoladą

Czym wzbogacić kawę es alpukat?

To podstawowy przepis na indonezyjską kawę es alpukat. Można go modyfikować i dodać inne składniki, które podkręcą smak orzeźwiającego napoju. Mleko skondensowane można zamienić na napój migdałowy lub kokosowy i stworzyć wegańską wersję kawy. Do słodzenia sprawdzi się syrop z agawy lub klonowy czy miód. Kawę es alpukat można łatwo zamienić w pyszny deser. Wystarczy dodać kulkę lodów waniliowych lub śmietankowych.

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 100 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek.
  • Do blendera przełożyć kawałki awokado i wlać mleko skondensowane. Zmiksować, aż składniki się połączą.
  • Do szklanki wlać świeżo zaparzoną kawę i włożyć kostki lodu. Dodać zmiksowane awokado.
  • Podawać od razu posypaną płatkami kokosowymi, kakao lub startą gorzką czekoladą.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej