Dodaje energii i podkręca metabolizm. Kawa z tymi dodatkami to fit hit z Indonezji
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Przyspiesza przemianę materii i można ją pić na diecie. Zachwyca wyglądem i obłędnie smakuje. Pochodząca z Indonezji kawa es alpukat to orzeźwiający napój, który wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Robi się go łatwo i szybko. Wystarczą tylko trzy składniki i kostki lodu, aby cieszyć się jego smakiem. Zobaczcie, jak kawa es alpukat wpływa na zdrowie i jak ją zrobić.
Czy jest kawa es alpukat?
Przepis na kawę es alpukat przywędrował do nas z Indonezji, gdzie jest jednym z najpopularniejszych napojów. Nazwa stanowi połączenie dwóch słów pochodzących z języka indonezyjskiego. Es oznacza lód, a alpukat to awokado. Uzupełnieniem świeżo zaparzonej kawy jest mleko skondensowane. Można dosłodzić ją miodem, syropem klonowym lub z agawy. Dzięki specjalnemu przygotowaniu kawa jest kremowa i ma wyborny smak.
Kawa es alpukat – właściwości prozdrowotne
Jakie właściwości ma kawa z awokado? Es alpukat ma orzeźwiające działanie i dodaje energii. Pozytywnie wpływa na koncentrację. Niweluje negatywne skutki stresu i wspiera układ nerwowy. Dodatkową zaletą tej oryginalnej kawy jest to, że bez wyrzutów sumienia sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów i przyspiesza przemianę materii. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych.
Jak zrobić kawę es alpukat?
Chociaż przepis na aromatyczną kawę z awokado i mleczkiem skondensowanym pochodzi z Indonezji, bez problemu można ją zrobić w domowych warunkach. Wszystkie składniki są w polskich sklepach. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Przyda się blender, który połączy awokado z mlekiem skondensowanym w puszysty dodatek do kawy.
Jak więc zrobić pyszną i energetyczną kawę z dodatkiem awokado? To łatwy przepis, z którego warto skorzystać.
- 1. krok – pokrojenie awokado i zmiksowanie go z mlekiem skondensowanym
- 2. krok – przelanie kawy do szklanki i dodanie zmiksowanego awokado
- 3. krok – udekorowanie kawy es alpukat płatkami kokosowymi, kakao lub gorzką czekoladą
Czym wzbogacić kawę es alpukat?
To podstawowy przepis na indonezyjską kawę es alpukat. Można go modyfikować i dodać inne składniki, które podkręcą smak orzeźwiającego napoju. Mleko skondensowane można zamienić na napój migdałowy lub kokosowy i stworzyć wegańską wersję kawy. Do słodzenia sprawdzi się syrop z agawy lub klonowy czy miód. Kawę es alpukat można łatwo zamienić w pyszny deser. Wystarczy dodać kulkę lodów waniliowych lub śmietankowych.
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 100 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek.
- Do blendera przełożyć kawałki awokado i wlać mleko skondensowane. Zmiksować, aż składniki się połączą.
- Do szklanki wlać świeżo zaparzoną kawę i włożyć kostki lodu. Dodać zmiksowane awokado.
- Podawać od razu posypaną płatkami kokosowymi, kakao lub startą gorzką czekoladą.