Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na infekcje górnych dróg oddechowych
Coś drapie w gardle? Długotrwały kaszel dokucza w nocy? Źle się czujesz? Bananowy koktajl z kakao i miodem to domowy sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieci go kochają, a i dorośli sobie go cenią i śpią po nim spokojnie jak te dzieci. Ciepły koktajl dzięki swojej lepkiej gęstości na długo rozgrzewa, a dzięki temu rozszerza oskrzela i pozwala wyjść gromadzącej się tam wydzielinie. To łagodny i smaczny sposób na niewielkie dolegliwości. Prawdziwa bomba witamin A, B i C oraz skarbnica cynku na wzmocnienie odporności i serotoniny na poprawę humoru.
Banany w pełni dojrzewają, gdy ich skórka z żółtej staje się ciemno brązowa. Takie banany mają najwięcej składników odżywczy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży, bardzo dojrzały banan o przejrzałej, brązowej skórce
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 szklanka mleka przegotowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usunąć skórkę z banana. Owoc włożyć do miski i rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Dodać kakao i miód (lub cukier) i dobrze wymieszać.
- Przegotowane mleko podgrzać do temperatury 38°C. Jak to sprawdzić? Kroplę mleka umieść na skórze po wewnętrznej stronie przedramienia tuż nad łokciem. Jeśli nie parzy i nie jest zimne, to znaczy, że osiągnęliśmy odpowiednią temperaturę.
- Podgrzane mleko wlać do bananowo-czekoladowej masy. Wymieszać.
- Rozlać koktajl do filiżanek i wypić póki ciepły.