Arbuzy - jak przygotować orzeźwiającego, bezalkoholowego drinka arbuzowego?
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Arbuzy pochodzą z pustyni Kalahari w Afryce, pojawiały się często w egipskich hieroglifach. Słynny amerykański pisarz Mark Twain, autor opowieści o Tomku Sawyerze, stwierdził, że kto raz skosztował arbuza, ten wie, co jedzą anioły. Na przykład w formie orzeźwiającego napoju. Jak wybrać najlepszego arbuza? Powinien być równy, a im bardziej żółty, tym bardziej dojrzały. Podajemy dobry przepis na bezalkoholowego drinka arbuzowego. Sprawdź, jak go przygotować.
Polecamy również inne przepisy na bezalkoholowe drinki: Virgin Mango Mojito - drink bezalkoholowy, Bezalkoholowy drink Ipanema oraz Bezalkoholowy drink Mojito virgin
Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał
SKŁADNIKI
- 3 kubki świeżego, pokrojonego w kostkę miąższu z arbuza
- 4 łyżeczki soku z limonki
- kubek skruszonego lodu
- kubek oranżady, przygotowany z oranżady w proszku (z arbuzem najlepiej smakuje oranżada malinowa albo limonkowa).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na 10 minut przed rozpoczęciem, wstaw cztery wysokie szklanki do zamrażalnika.
- Następnie umyj starannie arbuza, przekrój wzdłuż na cztery kawałki, a każdą ćwiartkę pokrój jeszcze raz wzdłuż na trzy kawałki.
- Odkrój skorupę i pokrój miąższ w kostkę (tyle, żeby wypełnić trzy kubki).
- Kostki arbuza zmieszaj w blenderze ze skruszonym lodem oraz oranżadą w proszku, i wlej do każdej z czterech zmrożonych szklanek.