Ananas i czerwone papryczki chili - wyborny przepis od barnanów Muzeum Polskiej Wódki
Sporo czasu poświęciliśmy na doskonalenie tego przepisu. Doszliśmy do wniosku, że kandyzowane krążki ananasa sprawdzają się w tej nalewce najlepiej. Cukier z kandyzowanych owoców rozpuszcza się w wódce i przyjemnie łagodzi pikantny smak papryczki. Osoby, dla których moc papryczki będzie zbyt intensywna, mogą zastąpić papryczki Bird’s Eye łagodniejszą odmianą chili. Świeże papryczki chili nadają najbogatszy smak – świeży i intensywnie pikantny. Alternatywnie można użyć także papryczek suszonych.
Nie należy trzymać ananasa i papryczek w zalewie dłużej niż 3 tyg. Najłatwiej wyjąć je łyżką durszlakową.
Doskonała nalewka na imprezę
Odmierz odpowiednią ilość nalewki i wlej ją do shakera. Mieszaj szybko i intensywnie z dużą ilością lodu. Wylej do kieliszka do szotów.
Wyborne przepisy od Muzeum Polskiej Wódki:
Polskie lemoncello na wódce pszenicznej
Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniaczanej
SKŁADNIKI
- 3 litry wódki żytniej
- 36 suszonych krążków kandyzowanego ananasa
- 12 świeżych papryczek chili Bird’s Eye (przekrojonych na pół)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść krążki kandyzowanego ananasa na dnie słoja.
- Umyj i dokładnie osusz świeże papryczki chili.
- Przekrój papryczki na pół (staraj się nie dotykać wnętrza papryczki, ponieważ jest ono naprawdę BARDZO pikantne!). Włóż je do słoja.
- Odmierz odpowiednią ilość wódki i zalej nią składniki nalewki.
- Odstaw na 3-10 dni w ciemne i chłodne miejsce.
- Aby uzyskać pełną moc nalewki, należy sprawdzać nalewkę i mieszać delikatnie jej składniki co 3 dni, ponieważ moc papryczki chili może być różna w zależności od jej rozmiaru i odmiany.