Ananas i czerwone papryczki chili - wyborny przepis od barnanów Muzeum Polskiej Wódki

2021-03-29
Muzeum Polskiej Wódki
Ananas i czerwone papryczki chili - infuzja na żytniej wódce
Autor: Shutterstock Ta infuzja to znakomite połączenie ostrości papryki i słodyczy ananasa.
łatwy
0 min
4

Sporo czasu poświęciliśmy na doskonalenie tego przepisu. Doszliśmy do wniosku, że kandyzowane krążki ananasa sprawdzają się w tej nalewce najlepiej. Cukier z kandyzowanych owoców rozpuszcza się w wódce i przyjemnie łagodzi pikantny smak papryczki. Osoby, dla których moc papryczki będzie zbyt intensywna, mogą zastąpić papryczki Bird’s Eye łagodniejszą odmianą chili. Świeże papryczki chili nadają najbogatszy smak – świeży i intensywnie pikantny. Alternatywnie można użyć także papryczek suszonych.

Nie należy trzymać ananasa i papryczek w zalewie dłużej niż 3 tyg. Najłatwiej wyjąć je łyżką durszlakową.

Doskonała nalewka na imprezę

Odmierz odpowiednią ilość nalewki i wlej ją do shakera. Mieszaj szybko i intensywnie z dużą ilością lodu. Wylej do kieliszka do szotów.

Wyborne przepisy od Muzeum Polskiej Wódki:

Polskie lemoncello na wódce pszenicznej

Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniaczanej

SKŁADNIKI

  • 3 litry wódki żytniej
  • 36 suszonych krążków kandyzowanego ananasa
  • 12 świeżych papryczek chili Bird’s Eye (przekrojonych na pół)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść krążki kandyzowanego ananasa na dnie słoja.
  • Umyj i dokładnie osusz świeże papryczki chili.
  • Przekrój papryczki na pół (staraj się nie dotykać wnętrza papryczki, ponieważ jest ono naprawdę BARDZO pikantne!).  Włóż je do słoja.
  • Odmierz odpowiednią ilość wódki i zalej nią składniki nalewki.
  • Odstaw na 3-10 dni w ciemne i chłodne miejsce.
  • Aby uzyskać pełną moc nalewki, należy sprawdzać nalewkę i mieszać delikatnie jej składniki co 3 dni, ponieważ moc papryczki chili może być różna w zależności od jej rozmiaru i odmiany.
Muzeum Polskiej Wódki