Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo: przepis na obfity posiłek
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo to pyszny przepis na obfity posiłek dla całej rodziny. Wątróbka, gotowane jajka i szpinak to dobre źródło żelaza. Danie dostarcza także dużo łatwo przyswajalnego białka. Odżywczy posiłek w atrakcyjnej formie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 170 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 50 g liści szpinaku
- Nadzienie:
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 1/2 pęczka koperku, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto zmiksować w mikserze lub malakserze, odstawić na 30 minut, by odpoczęło.
- Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki tylko z jednej strony.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, usmażyć wątróbkę. Wątróbkę zdjąć z patelni, posiekać grubo, przyprawić gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
- Jajka zetrzeć na tarce lub posiekać.
- Wymieszać wątróbkę, jajka i posiekaną zieleninę.
- Naleśniki nadziewać farszem wątróbkowym, zwijać w pakieciki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i lekko przyrumienić naleśniki.
- Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.