Zblendujcie ryż z jajkiem - nigdy nie jedliście lepszych racuchów na słodko

Placuszki ryżowe blendowane
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ryżowe placuszki są zaskakująco pyszne. Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku. Można je podać z topionym masłem, słodkim jogurtem lub ze skondensowanym mlekiem. Przepis na ryżowe racuchy jest genialnie prosty. Wyprobujcie go i cieszcie się delikatnym smakiem racuszków ryżowych! 

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu, suchego, niegotowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka M
  • tarta bułka lub mąka do panierowania (ewentualnie bezglutenowa) 
  • olej do smażenia
  • skondesowane mleko do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchy ryż przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Przełożyć do garnka. Dodać cukier i sól. Wlać wodę i mleko. Zamieszać. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut lub do chwili, gdy ryż będzie ugotowany. Ostudzić. 
  • Ryż przełożyć do miski. Jajka wybić ze skorupek i dodać do ryżu. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować ryż z jajkami. Blendować do uzyskania jednorodnej masy. 
  • Dłonie zwilżyć wodą. Nabierać po czubatej łyżce masy ryżowej i formować kulkę, a następnie ją spłaszczyć na okrągły placuszek. Z tej porcji masy otrzymasz około 15 placuszków. Racuszki odkładać na deskę wyłożoną folią spożywczą. 
  • Racuchy ryżowe panierować w tartej bułce. Następnie kłaść po kilka na raz na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  • Racuszki ryżowe podać z kapką skondensowanego mleka lub kajmaku lub posłodzonego jogurtu lub z kwaśną śmietaną i dżemem malinowym. Wszystkiego słodkiego i smacznego! 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

NALEŚNIK - TOP 12 przepisów na naleśniki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej