Zblendujcie ryż z jajkiem - nigdy nie jedliście lepszych racuchów na słodko
2022-01-19
łatwy
30 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ryżowe placuszki są zaskakująco pyszne. Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku. Można je podać z topionym masłem, słodkim jogurtem lub ze skondensowanym mlekiem. Przepis na ryżowe racuchy jest genialnie prosty. Wyprobujcie go i cieszcie się delikatnym smakiem racuszków ryżowych!
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu, suchego, niegotowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 3 jajka M
- tarta bułka lub mąka do panierowania (ewentualnie bezglutenowa)
- olej do smażenia
- skondesowane mleko do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchy ryż przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Przełożyć do garnka. Dodać cukier i sól. Wlać wodę i mleko. Zamieszać. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut lub do chwili, gdy ryż będzie ugotowany. Ostudzić.
- Ryż przełożyć do miski. Jajka wybić ze skorupek i dodać do ryżu. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować ryż z jajkami. Blendować do uzyskania jednorodnej masy.
- Dłonie zwilżyć wodą. Nabierać po czubatej łyżce masy ryżowej i formować kulkę, a następnie ją spłaszczyć na okrągły placuszek. Z tej porcji masy otrzymasz około 15 placuszków. Racuszki odkładać na deskę wyłożoną folią spożywczą.
- Racuchy ryżowe panierować w tartej bułce. Następnie kłaść po kilka na raz na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Racuszki ryżowe podać z kapką skondensowanego mleka lub kajmaku lub posłodzonego jogurtu lub z kwaśną śmietaną i dżemem malinowym. Wszystkiego słodkiego i smacznego!
Ryż - właściwości i sposoby gotowania