Szpinak dla dzieci - przepis, który sprawdzi się u niejadków

Dziecko je szpinak
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Czy masz trudności z zachęceniem dzieci do jedzenia zielonych warzyw liściastych? Cóż, ja tak! Dlatego zawsze znajduję sposób na włączenie ich do potraw, takich jak naleśniki, gofry, babeczki, pierogi itp. Dzieciątka nie wiedzą, co jedzą, a ja mogę być spokojna, że dostarczam im niezbędnych związków odżywczych. Owsiane gofry ze szpinakiem to idealna śniadanie dla przedszkolaków i uczniów klas początkowych. Oto przepis dla zaradnych matek, jak przemycić zdrowe warzywo w niecodziennej formie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki szpinaku
  • 1 szklanka płatków owsianych tradycyjnych
  • 1 banan najlepiej bardzo dojrzały
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło lub olej do natłuszczania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy blendera dodaj banana, szpinak, płatki owsiane, jajko, jogurt, syrop klonowy, olej, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  • Teraz podgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją. Posmaruj powierzchnie grzewcze gofrownicy tłuszczem.
  • Nabierz ¼ szklanki ciasta i wylej na dno do gofrownicy. Zamknij urządzenie i smaż zgodnie z instrukcją obsługi gofrownicy. Gofr jest gotowy, gdy obie jego strony są zrumienione i można go wyjąć bez trudności. Smaż kolejne gofry, aż do wyczerpania zapasu ciasta.
  • Podawaj na słono z jajkiem na miękko lub sadzonym i sałatką z warzyw. Albo na słodko owocami, syropem klonowym i jogurtem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Jarmuż - przepisy, co zrobić z jarmużu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej