Płonące naleśniki crêpes suzette [GALERIA]

2018-04-17
Płonące naleśniki Crêpes Suzette
Autor: Shutterstock Crêpes Suzette to typowy francuski  przysmak
łatwy
45 min
4

Przepis na płonące naleśniki, słynne francuskie crêpes suzette z sosem z likieru pomarańczowego, które są podpalane przed podaniem. Płonące naleśniki są wyśmienite w smaku, bardzo słodkie i aromatyczne. To prawdziwe niebo w gębie dla wytrawnych smakoszy. Sprawdź, jak zrobić efektowne płonące naleśniki według oryginalnej receptury.

Składniki

Ciasto:

90 g mąki pszennej

2 jajka

1/4 szklanki mleka

1 łyżka stopionego masła

szczypta soli

Sos:

3 łyżki cukru

Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy

Skórka z jednej pomarańczy

Sok z jednej małej cytryny

3 łyżki masła

1/8 l likieru pomarańczowego

3 łyżki brandy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle usmażyć małe, cienkie naleśniki. Przed włożeniem na patelnię należy je złożyć. 

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.

Ustawić średni ogień. Na patelnię wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Poczekać kilka minut, aż cukier zamieni się w gęsty, brązowy syrop. Następnie dodać masło, skórkę oraz sok z pomarańczy, całość intensywnie wymieszać na gładką maskę. Uważać, by nie przypalić sosu, bo stanie się gorzki! Dodać likier pomarańczowy i wymieszać.

Na tak przygotowany wrzący (koniecznie!) sos na patelni, wciąż trzymając ogień, położyć złożone naleśniki i obtoczyć je w sosie. Gdy już wszystkie będą gotowe, wlać na patelnię brandy i podpalić zapalarką do gazu. Gdy naleśniki przestaną płonąć, przełożyć na talerz.