Placki z ryżu - przepis na łatwe placuszki ryżowe z resztek

Placki z ryżu - przepis na łatwe placuszki ryżowe z resztek
Autor: Shutterstock Placuszki z gotowanym ryżem podawaj ze słodkimi dodatkami
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placki z ryżu to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu. Możesz też oczywiście ugotować na nie ryż specjalnie. Placuszki ryżowe są niekłopotliwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można przygotować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek.

SKŁADNIKI

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli nie używasz sody)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia 
  • do podania: cukier puder + ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przekładamy wcześniej ugotowany zimny ryż. Wbijamy jajka i dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie składniki.
  • Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą (lub samym proszkiem) i oba rodzaje cukru. Mieszamy składniki.
  • Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoto z obu stron, na złoty kolor.
  • Placuszki z ryżu podajemy oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem ulubionych owoców.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej