Placki pszenne z wędzonką i warzywami: przepis na wytrawne placuszki

Placki pszenne z wędzonką i warzywami
Autor: Shutterstock.com Placki pszenne z wędzonką i warzywami
łatwy
30 min
4

Placki pszenne to szybkie danie, które uwielbiamy wszyscy. Zazwyczaj jemy je na słodko z jabłkami i cukrem pudrem. Polecam wersję wytrawną. Idealną do zagospodarowania resztek wędlin i warzyw. Te pyszne placki będą znikać ze stołu nim skończycie ich smażenie. Są przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 jajko, ubite
  • 1¼ szklanki zsiadłego mleka, kefiru lub jogutu pitnego
  • oraz
  • 100 g szynki wędzonki krotoszyńskiej lub boczku wędzonego, pokrojonej w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki szczypioru lub cebulki dymki, pokrojonego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko ubić z solą. Doda zsiadłe mleko lub inny fermentowany napój mleczny. Wymieszać.
  • Do mieszanina dodać mąkę i zmiksować od uzyskania gęstego ciasta. Na koniec dodać proszek do pieczenia i sodę. Szybko zamieszać.
  • Do ciasta dodać pokrojoną wędzonkę i warzywa. 
  • Ciasto nabierać małą chochelką i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Oleju powinno być co najmniej na grubość palca. Smażyć do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z sosem pomidorowym lub dobrym keczupem wymieszanym z majonezem. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

NALEŚNIK - TOP 12 przepisów na naleśniki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej