Placki pszenne z wędzonką i warzywami: przepis na wytrawne placuszki
2021-12-21
łatwy
30 min
4
Placki pszenne to szybkie danie, które uwielbiamy wszyscy. Zazwyczaj jemy je na słodko z jabłkami i cukrem pudrem. Polecam wersję wytrawną. Idealną do zagospodarowania resztek wędlin i warzyw. Te pyszne placki będą znikać ze stołu nim skończycie ich smażenie. Są przepyszne!
SKŁADNIKI
- 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 jajko, ubite
- 1¼ szklanki zsiadłego mleka, kefiru lub jogutu pitnego
- oraz
- 100 g szynki wędzonki krotoszyńskiej lub boczku wędzonego, pokrojonej w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 3 łyżki szczypioru lub cebulki dymki, pokrojonego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko ubić z solą. Doda zsiadłe mleko lub inny fermentowany napój mleczny. Wymieszać.
- Do mieszanina dodać mąkę i zmiksować od uzyskania gęstego ciasta. Na koniec dodać proszek do pieczenia i sodę. Szybko zamieszać.
- Do ciasta dodać pokrojoną wędzonkę i warzywa.
- Ciasto nabierać małą chochelką i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Oleju powinno być co najmniej na grubość palca. Smażyć do wyrośnięcia i zrumienienia z obu stron.
- Podawać z sosem pomidorowym lub dobrym keczupem wymieszanym z majonezem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?