Pizza naleśnikowa z patelni: łatwy przepis na szybki posiłek

łatwy
30 min
4

Nasza pizza naleśnikowa jest idealna dla głodnych, jak i dla całej rodziny. Przygotujecie ją w mgnieniu oka i smakuje absolutnie pysznie.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 80 ml wody gazowanej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 4 jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g pieczarek
  • 15 g świeżej bazylii
  • 10 g świeżej pietruszki
  • 150 g startego sera cheddar
  • 150 g startego sera Gouda
  • 100 g oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw wsyp do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie mieszając mąkę, wlej mleko i wodę mineralną. Użyj  Teraz dodaj sól i przyprawę do pizzy. Wymieszaj dokładnie. Następnie przykryj ciasto i odstaw na 15 minut.
  • W międzyczasie ubij jajka z odrobiną soli. Następnie umyj pomidorki koktajlowe i pieczarki i pokrój je na pół. Bazylię i pietruszkę dokładnie opłucz i usuń szypułki.
  • Rozgrzej patelnię. Posmaruj ją olejem. Wylej na rozgrzaną patelnię 1/4 przygotowanego ciasta. Smaż z jednest strony i odwróć naleśnik.
  • Na usmażony z jednej strony naleśnik i odwrócony wylej na ciasto 1/4 ubitego jajka i przykryj patelnię na 2 minuty.
  • Teraz połóż na cieście pomidory i pieczarki oraz bazylię i pietruszkę i ponownie przykryj patelnię na cztery minuty.
  • Następnie posyp naleśnik startym serem i posyp oliwkami. Teraz przykryj patelnię i smaż aż ser się rozpuści. Smacznego! 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej