Naleśniki z tym słodkim nadzieniem smakują znakomicie. Robię je tak jak Tomek Strzelczyk

naleśniki Tomka Strzelczyka
Autor: Shutterstock Tomek Strzelczyk ma ekstra patent na naleśniki. Z jego przepisem zawsze się udają i smakują nieziemsko.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisów na naleśniki nigdy nie jest za mało, dlatego warto sprawdzić nową recepturę Tomka Strzelczyka. Właśnie pokazał, jak smaży naleśniki i podaje je z obłędnym nadzieniem. Danie prezentuje się efektownie i smakuje wyśmienicie. Zobaczcie, jak usmażyć pyszne naleśniki po brzegi wypełnione słodkim nadzieniem według przepisu Tomka Strzelczyka.

Z czego Tomek Strzelczyk robi naleśniki?

Przepisy Tomka Strzelczyka zawsze cieszą się sporą popularnością i szybko stają się hitami. Tak samo jest z jego naleśnikami, które skrywają wyborne nadzienie. Przepis na naleśniki nieco różni się od tradycyjnej receptury. Tomek nie dodaje do ciasta wody gazowanej. Zamiast niej wykorzystuje gorącą wodę. Ten prosty trik sprawia, że naleśniki smakują rewelacyjnie, a ich uzupełnieniem jest słodki farsz.

Co jest potrzebne, aby przygotować furę pysznych naleśników według przepisu Tomka Strzelczyka? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty do ciasta naleśnikowego, a druga obejmuje składniki potrzebne do przygotowania słodkiego nadzienia.

  • składniki do ciasta naleśnikowego – mąka pszenna, mleko, gorąca woda, jajka, olej, cukier i szczypta soli
  • składniki do nadzienia – twaróg półtłusty, masa kajmakowa, wiórki kokosowe, słodka śmietana opcjonalnie

Jak Tomek Strzelczyk robi naleśniki?

Tak samo jak inne przepisy Tomka Strzelczyka, i ten szybko podbił podniebienia czytelników i obserwatorów. Receptura nie jest skomplikowana, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Czas przygotowania słodkich naleśników jest w miarę krótki, a wszystkie składniki można kupić przez cały rok.

Jak więc usmażyć pyszne domowe naleśniki, tak jak robi to Tomek Strzelczyk? Postępując dokładnie według jego przepisu, słodkie danie uda się za pierwszym razem. Ucieszy oko i zachwyci podniebienie.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
  • 2. krok – przygotowanie słodkiego nadzienia do naleśników
  • 3. krok – usmażenie naleśników na patelni
  • 4. krok – nałożenie nadzienia na naleśniki i zwinięcie ich w rulony lub koperty

Jak podawać naleśniki Tomka Strzelczyka?

Pełne słodkiego nadzienia naleśniki Tomka Strzelczyka są pyszne i uniwersalne. To znakomite danie można serwować przez cały dzień. Na pewno zachwycą się nimi fani śniadań na słodko. Sprawdzą się na deser i doskonale smakują na kolację.

Tomek Strzelczyk podaje swoje wyśmienite naleśniki oprószone cukrem pudrem i skropione syropem klonowym. Warto też podać do nich świeże sezonowe owoce. Naleśniki świetnie smakują z polewami, takim jak czekoladowa lub truskawkowa. Można też posypać je posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli

  • Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki masy kajmakowej
  • masło klarowane lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Wlać mleko i wbić jajka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Wlać gorącą wodę i olej. Mieszać, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Ciasto odstawić na kilka minut.
  • Przygotować nadzienie. Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wsypać wiórki kokosowe i dodać masę kajmakową oraz opcjonalnie śmietanę. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego lub oleju. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na talerz i przykryć drugim, aby nie ostygły.
  • Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąty.
  • Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem lub skropione syropem klonowym.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej